Mobilități Erasmus+ de predare în anul universitar 2025-2026
Cine poate candida pentru o mobilitate de predare?
Pentru a putea candida la o mobilitate de predare prin programul Erasmus+ este necesar ca următoarele condiții minimale să fie îndeplinite:
- candidatul să fie cadru didactic, angajat al UPT atât la momentul candidaturii, cât și în perioada preconizată de mobilitate;
- candidatul să se încadreze în limitele numărului maxim de mobilități Erasmus+ dintr-un an universitar (max. 2 mobilități / an universitar);
- acordul Erasmus+ între UPT și universitatea gazdă să fie valid, în domeniul ISCED solicitat de candidat, iar locul pentru care se candidează să fie disponibil;
- candidatura să fie depusă cu cel puțin 40 de zile înainte de data preconizată de începere a mobilității.
Candidații cu dublu statut (cadre didactice / doctoranzi ) sunt rugați să contacteze personalul DRI la numărul 0256403034 înaintea depunerii candidaturii, în vederea realizării setărilor corespunzătoare în platformă.
Când se depun candidaturile? Care sunt rezultatele selecției?
Candidaturile pentru mobilități în anul academic 2025-2026 se depun în perioada 01.09.2025 – 30.06.2026 pe platforma https://mobilitati.upt.ro/
Candidaturile se depun conform procedurii în vigoare cu minim 40 de zile înainte de data preconizată de începere a mobilității.
Comisiile de selecție se reunesc periodic pentru a analiza candidaturile primite.
Rezultate selecție : aici (lista se actualizează periodic pe măsură ce noi candidaturi sunt acceptate)
Câte locuri sunt disponibile? Care este durata minimă? Unde se pot efectua mobilitățile?
În 2025-2026 pot să fie finanțate în jur de 100 mobilități de predare cu durata cuprinsă între 2 și 5 zile de activitate.
Acorduri în baza cărora se pot efectua mobilități în anul universitar 2025-2026 (mobilități de predare) – situația la 14.02.2025
Atenție! Existența unui loc pe lista de acorduri nu înseamnă că există și finanțare pentru mobilitatea respectivă. Înainte de a depune o candidatură pentru o mobilitate în afara UE, luați legătura cu Diana Balș-Diaconescu pentru a verifica disponibilitatea fondurilor.
Apeluri la candidaturi pentru mobilități de predare la universitățile partenere
*Apelurile la candidaturi sunt organizate în funcție de termenul limită fixat de parteneri
IUNIE 2025
- SĂPTĂMÂNĂ INTERNAȚIONALĂ DE PREDARE la St. Pölten University of Applied Sciences (Austria – A ST-POLT03). Conform acordului pot candida cadre didactice din domeniile 0211 – Audio-visual techniques and media production (coord. Radu Vasiu), 0613 – Software and applications development and analysis (coord. Ciprian Chirilă) sau 1041 – Transport services (coord. Eugen Ghita). Perioada: 24-28.11.2025. Tematici: aici. Formular de candidatură aici. Termen limită: 15.06.2025
Ce documente conține dosarul de mobilitate?
DOCUMENTE PRE-MOBILITATE:
- Formularul de candidatură – se completează pe https://mobilitati.upt.ro. Pentru instrucțiuni utilizare platformă click aici.
- ATENȚIE! Toate câmpurile trebuie completate. Dacă nu au existat mobilități anterioare, treceți „0”. Dacă rămân câmpuri necompletate formularul nu se poate salva sau transmite.
- Invitație sau e-mail / scrisoare de accept – se emite de către universitatea gazdă
- Teaching agreement
- Mobilitățile de predare se pot derula exclusiv în domeniile și pe codurile ISCED menționate în acordul Erasmus+
- Participantul la mobilitate transmite pe e-mail acordul de predare către administratorul de mobilități în vederea verificării conținutului documentului
- Participantul la mobilitate încarcă pe platforma mobilitati.upt.ro acordul de predare cu toate semnăturile obținute (în ordine : participant, Coordonator Instituțional Erasmus+ din UPT, responsabil semnare acorduri de predare în instituția gazdă)
- Administratorul de mobilitate aprobă sau respinge/revizuiește acordul de predare pentru finalizarea fluxului documentului pe platforma mobilitati.upt.ro
- Copie carte de identitate
- Detalii cont bancar (cont în EUR, deschis pe numele participantului la mobilitate)
- Declarație GDPR
- Declarație transport verde în cazul în care deplasarea se face folosind mijloace de transport sustenabile (autoturism folosit de mai mulți bursieri Erasmus+, autocar, tren, etc.).
- Contract financiar
- Administratorul de mobilități încarcă contractul financiar pe platforma mobilitati.upt.ro
- Participantul la mobilitate descarcă contractul financiar de pe platforma mobilitati.upt.ro, verifică datele, îl semnează și încarcă pe platforma mobilitati.upt.ro documentul în format pdf. Dacă participantul semnează contractul financiar folosind semnătura digitală, atunci nu mai este necesar să vină la DRI pentru a semna olograf contractul. Dacă semnătura este una scanată, atunci va fi necesar ca participantul la mobilitate să vină și la DRI pentru a semna fizic contractul financiar.
- Administratorul de mobilități descarcă de pe platforma mobilitati.upt.ro contractul financiar, obține restul semnăturilor, și încarcă contractul financiar aprobat de toate părțile pe mobilitati.upt.ro pentru finalizarea fluxului documentului.
- Cerere ordin de deplasare
- Cererea de ordin de deplasare se întocmește după ce contractul financiar este aprobat.
- Administratorul de mobilități încarcă cererea de OD în ciornă (menționând suma finanțată prin programul Erasmus+ și proiectul/contul proiectului) pe platforma mobilitati.upt.ro
- Participantul la mobilitate descarcă cererea de OD de pe mobilitati.upt.ro, completează rubricile libere, și – după ce aceasta este aprobată prin registratura electronică – încarcă pe platforma mobilitati.upt.ro documentul vizat în format pdf.
- După emiterea ordinului de deplasare de către DRI, administratorul de mobilități încarcă pe platforma mobilitati.upt.ro ordinul de deplasare cu cererea aprobată în anexă pentru finalizarea fluxului documentului.
DOCUMENTE POST-MOBILITATE:
- Atestat de prezență – semnat în original de universitatea gazdă
- Dovezi de transport (dus-întors) și/sau dovadă cazare
- Chestionar ECAS – se va primi linkul pe e-mail
- Chestionar post-mobilitate
- Fotografii pentru diseminarea experienței
Care este valoarea grantului?
Baremuri de finanțare pentru transport și subzistență – proiect 2023
Baremuri de finanțare pentru transport și subzistență – proiect 2024 (noile valori se utilizează după epuizarea fondurilor alocate pe proiectul 2023)
Sprijin pentru persoanele cu nevoi speciale
O persoană cu nevoi speciale este un potențial participant a cărui situație personală fizică, mentală sau de sănătate este de așa natură încât participarea sa la proiect/mobilitate nu este posibilă fără sprijin financiar suplimentar. Instituțiile de învățământ superior care au selectat studenți și/sau personal cu nevoi speciale pot solicita un grant de sprijin suplimentar de la Agenția Națională pentru a acoperi costurile suplimentare de participare a acestora la activitățile de mobilitate. Sunt eligibile costurile legate direct de participanții cu nevoi speciale și de însoțitorii care participă la activități transnaționale de predare, de formare și de învățare inclusiv costuri legate de transport și de ședere, dacă sunt justificate și câtă vreme nu se solicită un grant pentru acești participanți prin intermediul categoriilor bugetare „transport” și „sprijin individual”. Prin urmare, pentru persoanele cu nevoi speciale, grantul poate să fie mai mare decât sumele maxime ale granturilor individuale menționate mai sus. În ceea ce privește însoțitorii studenților și ai membrilor personalului cu nevoi speciale, aceștia au dreptul de a primi o contribuție în conformitate cu prevederile privind mobilitatea personalului (dacă durata totală a șederii însoțitorului în străinătate este de maximum 60 de zile) sau cu cele privind mobilitatea studenților (dacă durata totală a șederii în străinătate depășește 60 de zile).
Întrebări?
Persoană de contact:
Anamaria Loredana ȘTEFU
Rectorat – birou 107
Tel: +40-256-403134
E-mail: erasmus.outgoing@upt.ro